Вашингтон, окръг Колумбия – Тъй като конфликтът в Газа наближава края

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Тъй като конфликтът в Газа наближава края
Коментари Харесай

Посещението на Байдън в Израел разкрива „перформативен“ подход към войната в Газа: анализатори

Вашингтон, окръг Колумбия – Тъй като конфликтът в Газа наближава края на втората си седмица, съгласно анализаторите президентът на Съединените щати Джо Байдън от ден на ден се държи като военновременен водач, предлагайки „ перформативна “ проява на мощ и поддръжка за Израел.

Байдън посети Израел в сряда, с цел да поддържа военната му акция в Газа макар възходящите апели за преустановяване на огъня.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Служител на Държавния департамент подава оставка след Справянето на Байдън с войната Израел-Газа СЗО споделя, че помощта е „ подготвена да отиде “ в Газа, до момента в който израелските бомбардировки не престават Анализ: Ще нападна ли Израел Газа на земята и в случай че да, по кое време и по какъв начин? завършек на списъка

„ Тук съм, с цел да ви кажа, че терористите няма да завоюват. Свободата ще победи “, сподели Байдън в забележки, напомнящи речите на някогашния президент Джордж Буш след атентатите от 11 септември през 2001 година

Експерти споделят, че Байдън се пробва да се хареса на локалната аудитория преди изборите през 2024 година и да избегне републиканските рецензии, които биха го нарекли „ слаб “.

Джордж Бишарат, професор в Юридическия лицей на Калифорнийския университет в Сан Франциско, сподели, че методът на Байдън към войната в Газа – в това число визитата в Израел – има „ детайл на политическо показване “.

„ Това е „ Сънливият Джо “, който потвърждава, че е безсънен, че е специалист по външна политика “, сподели Бишарат пред Ал Джазира, употребявайки псевдонима на някогашния президент Доналд Тръмп за Байдън.

„ Разбира се, през множеството време американските гласоподаватели в действителност не се интересуват доста от външната политика; те не гласоподават по външнополитически съображения. Но военното време е изключение. Това, по някакъв метод, е опция да се извият мускули без действителните съответни разноски за американските бойци в частност. “


Конфликтът в Газа стартира на 7 октомври, когато Хамас извърши изненадваща офанзива против Израел от обсадената палестинска територия, убивайки повече от 1300 души и отвеждайки десетки в плен.

Израел отговори с оповестяване на война на идващия ден. Оттогава тя води непрекъсната бомбена акция, която е умъртвила минимум 3785 палестинци, в това число стотици деца в Газа.

Анализатори споделят, че гласната взаимност на Байдън с Израел също произтича от персоналния му афинитет към съдружника на Съединени американски щати. Президентът се самоопределя като ционист и цялостен живот покровител на Израел.

Но решението на Байдън да поддържа военната акция на Израел в Газа повдигна въпроси по отношение на предходните обещания, които той направи, с цел да сложи човешките права в центъра на програмата си за външна политика.

„ Театър “ на войната

Вашингтон изпрати две ударни групи на самолетоносачи в района в опит да „ възпре “ по-широк спор, в случай че сили като Иран и ливанската въоръжена формация Хизбула обмислят интервенция.

Американският президент също сподели в изявление за CBS News предходната седмица, че Хамас би трябвало да бъде отстранен, обещавайки да даде на Израел военната помощ, от която се нуждае, с цел да води своята война.

Експерти споделят, че израелска сухопътна инвазия за премахване на Хамас от Газа би имала голяма цена за всички участващи страни, изключително за палестинските цивилни.


И до момента в който може да е механически допустимо да се победи военното крило на Хамас, доста по-трудно е да се потуши политическото придвижване на групата.

„ Какво включва това? Как в действителност бихте унищожили Хамас? Можеш ли? " сподели Осама Халил, професор по история в университета в Сиракуза, хвърляйки подозрение върху вероятността.

Халил изясни, че боевете от врата на врата в гъсто обитаемоте градски региони на Газа няма да бъдат лесни за Израел, в случай че нападна Хамас с наземна инвазия.

Като аналогии той уточни неуспехите, с които се сблъска Израел в Ливан по време на сухопътната си атака през 2006 година, както и бавния прогрес, който Русия реализира в Украйна след нашествието си през 2022 година

„ Виждате с какво би трябвало да се оправя Русия в Украйна, а те имат доста по-голяма войска “, сподели той.

Уилям Астор, историк и пенсиониран подполковник от военновъздушните сили на Съединени американски щати, също акцентира провокациите пред унищожаването на палестинската формация.

„ Можете да намалите Хамас. Предполагам, че можете да убиете толкоз бойци, колкото можете да намерите “, сподели Асторе пред Ал Джазира.

„ Въпросът постоянно е на каква цена? И не, не можете, не можете да убиете Хамас, тъй като Хамас е по-скоро идеология. Това не е единствено военна мощ. “

И по този начин, къде остава политиката на Съединени американски щати за неограничена поддръжка за Израел?

За Халил би трябвало да има „ изходна рампа “, с цел да спрат боевете, само че той сподели, че в близко бъдеще – с утвърждението на Байдън – бомбардирането на Газа ще продължи.

Анализатори като Халил акцентират, че външната политика на Съединени американски щати не може да бъде отделена от политиката вкъщи. Байдън към този момент е изправен пред републиканските обвинявания, че е прекомерно благосклонен към Иран, съдружник на Хамас.

Така че Белият дом упорства да си върне описа и да нарежда Байдън като бранител на Израел в миг на потребност.

Публично оповестени фотоси демонстрират среща на Байдън с най-хубавите му помощници по сигурността, с цел да обсъдят спора, в това число в Ситуационната зала, разследващ център в Белия дом.

„ Ако възнамерявате да оформите преизбирането си към Украйна като аспект на външната политика и по-късно „ войната и тероризма и поддръжката и спасяването на Израел “, тогава ще желаете да покажете на този деен, жизненоважен президент, който прави решения и е в цялостен режим на главнокомандващ “, сподели Халил.

Асторе, историкът, повтори това изказване.

„ Това е спектакъл. Бих споделил, че главната публика е локалната, тук в Съединените щати “, сподели Астор.

„ Очевидно знаем, че президентът Байдън е изправен пред преизбиране идната година и че неговият конкурент може да бъде Доналд Тръмп. Така че това, което Байдън се пробва да направи, е да покаже, че Израел няма по-добър другар от Джо Байдън и Демократическата партия. “

Без преустановяване на огъня

Независимо от изчисленията на Байдън, бранителите споделят, че отводът му да призове за преустановяване на огъня е знак за неуспех на управлението. В сряда Вашингтон наложи несъгласие на предлагането на Съвета за сигурност, което призоваваше за филантропична пауза на войната.

Филис Бенис, шеф на плана за нов интернационализъм в Института за политически проучвания, характеризира скорошното посещаване на Байдън в Израел като пропусната опция.

„ Всяко посещаване, което не включва обществен апел за преустановяване на огъня, всъщност се равнява на утвърждение на продължаващите израелски офанзиви против Газа “, сподели тя.

Бенис добави, че „ дипломацията на мечешка прегръдка “ на президента на Съединени американски щати с израелския министър председател Бенямин Нетаняху прави неразбираемите му препратки към интернационалното право безполезни.

„ Вие не живеете по разпоредбите на терористите. Вие живеете съгласно върховенството на закона. И когато избухнат спорове, вие живеете съгласно закона на войните “, сподели Байдън пред израелците в послание в сряда.


Ден по-късно специалисти на Организацията на обединените народи предизвестиха, че като стопира водата към Газа и насочва към гражданска инфраструктура, Израел нарушава интернационалното право.

„ Ние бием паника: Има продължаваща акция от страна на Израел, която води до закононарушения против човечеството в Газа “,  споделиха специалистите.

„ Имайки поради изказванията, направени от израелските политически водачи и техните съдружници, съпроводени от военни дейности в Газа и ескалация на арести и убийства на Западния бряг, също съществува риск от геноцид против палестинския народ. “

Но Байдън се опита да дистанцира актуалната война от по-широкия израелско-палестински спор, заобикаляйки обществени забележки по отношение на историята на насилието и разселването, пред които са изправени палестинците. Правозащитни групи като Amnesty International упрекнаха Израел, че постанова апартейд на палестинците.

И до момента в който беше в Израел, Байдън даде обещание да продължи напред с напъните за определяне на връзки сред Израел и арабските страни без значение от палестинското досие.

„ Мисля, че политиката на Съединени американски щати е да поддържаме сега всичко, което Израел се пробва да реализира, колкото и реалистично или нереалистично да е това “, сподели Бенис пред Ал Джазира.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР